Era Împărat… şi avea nevoie de rugăciune! Tu ai?!


Să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l va alege Domnul! Dar să n-aibă mulţi cai!

Deuteronom 17:15-16

regeCu 400 de ani înainte, Dumnezeu anticipează dorinţa poporului Israel de a avea un împărat şi le prezintă în capitolul 17 al cărţii Deuteronom calităţile şi criteriile pe baza cărora acesta va trebui ales. Iată care erau acestea:

„(1) Să fie un bărbat ales de Dumnezeu (v.15).

(2) Să fie israelit (v.15).

(3) Să nu aibă mulţi cai (v.16).

(4) Nu avea voie să-i facă pe oameni să se întoarcă în Egipt, crezând că prin caii pe care îi vor obţine acolo israeliţii ar putea fi salvaţi (v.16).

(5) El nu avea voie să-şi sporească numărul soţiilor (v.17). Aceasta nu este doar o interdicţie împotriva poligamiei şi un avertisment să se ferească de pericolul pe care îl prezintă soţiile care l-ar abate de la calea dreaptă spre practicarea idolatriei, ci şi o prohibiţie asupra căsătoriilor încheiate din raţiuni de formare a unor alianţe politice.

(6) El nu avea voie să strângă cantităţi mari de aur şi de argint, întrucât acestea ar putea să-l îndepărteze de bizuirea numai şi numai pe Domnul (v.17).

(7) El trebuia să scrie, să citească şi să asculte de Legea Domnului, ca nu cumva să se îngâmfe şi să se umfle de mândrie (v.18-20). Petrecându-şi necontenit timpul în meditaţie asupra Legii, regele trebuia să devină exemplu de urmat pentru popor.

(8) Inima regelui nu trebuia să se umfle de mândrie (v.20). Solomon, care a guvernat naţiunea Isarel în zilele ei de aur, a violat aproape toate aceste interdicţii-spre pieirea lui şi ruinarea regatului său(1Împăraţi 10:14-11:10).” [1]

            Frumoase calităţi demne de urmat pentru un împărat, dar şi pentru întreg poporul său care avea datoria de a-i urma exemplul! Aş vrea să ne oprim însă atenţia asupra a 3 dintre ele. În primul rând, acesta trebuia să fie un bărbat ales de Dumnezeu. Nu orice om din Israel putea fi ales pentru această măreaţă poziţie, ci trebuia să fie un om ales de Dumnezeu Însuşi. Oamenii ar fi putut greşi cu privire la calităţile viitorului împărat, însă Dumnezeu nu greşeşte niciodată! Ce putem învăţa noi de aici? Cere-I lui Dumnezeu să facă El alegerea cu privire la viitorul partener de căsătorie, la un nou serviciu, la o nouă locaţie pentru casa ta, etc. Alegerea Lui nu va da greş niciodată! În al doilea rând, în mod surprinzător, viitorul împărat nu avea voie să aibă mulţi cai. De ce această inedită cerere? Pentru că Dumnezeu nu dorea ca el să se bizuie pe mijloace naturale de asigurare a victoriei asupra duşmanilor săi. (v.16) Încrederea împăratului trebuia să fie NUMAI în Dumnezeu, şi nu în puterea care îi parvenea ca urmare a unei armate întărite. Orice armată, cât de puternică şi bine structurată ar fi, dacă nu Îl are pe Dumnezeu de partea ei, este sortită eşecului. Nu te încrede în abilităţile, sursele sau puterile tale intelectuale, financiare sau de orice altă natură. Nimic din ceea ce eşti, sau ai, nu ai dobândit prin puteri proprii, ci ţi-a fost dăruit de Dumnezeu! Acordă-I lui Dumnezeu creditul şi meritul pentru toate realizările tale, şi le vei spori! În al treilea rând, împăratul TREBUIA să scrie, să citească şi să asculte de Legea Domnului. În fiecare zi, împăratul petrecea timp în părtăşie şi în rugăciune la picioarele Împăratului Împăraţilor, ştiind că doar aşa va primi putere, înţelepciune, tărie în duh, pace în inimă şi mângâiere în vremuri grele şi va putea să-şi conducă poporul cu înţelepciune.

Deşi era împărat, el se smerea înaintea lui Dumnezeu recunoscând că doar de la El îi vine toată puterea. Faci şi tu la fel?

El era Împărat… şi tot avea nevoie de rugăciune! Tu ai?

Roagă-te azi şi în fiecare zi!


[1] MacDonald, Comentariul biblic al credinciosului: Vechiul Testament, p.181-182

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s