Antologia inedita a oamenilor orăşelului Spoon River! 2 Martie: citirea Bibliei si meditatia zilei!


2 Martie

Levitic 25:47-27:13, Marcu 10:32-52, Psalmul 45:1-17, Proverbe 10:22;

Binecuvântarea Domnului îmbogăţeşte şi El nu lasă să fie urmată de niciun necaz!

Proverbe 10:22

antologieEdgar Lee Masters a fost un poet şi romancier american care a trăit între anii 1869-1950. El a scris la începutul vieţii sale poezii şi piese mai puţin reuşite, apoi a publicat Antologia orăşelului Spoon River (Spoon River Anthology, 1915),  principala sa operă, dar şi cea mai apreciată. Cele 245 de epitafuri ale acesteia sunt scrise sub formă de monolog şi sunt rostite din mormânt de foşti locuitori ai acestui orăşel. Oamenii vorbesc cu tristeţe şi regret despre vieţile lor amare şi neîmplinite. Se pare că motivul pentru care aceste epitafuri s-au bucurat de popularitate în rândul oamenilor este tocmai faptul că vorbesc deschis despre deşertăciunea vieţii, despre neîmplinirea pe care ea o lasă în sufletul muritor şi despre gustul ei uneori amar. Nu ne este oferită nicio soluţie de către autor cu privire la trăirea unei vieţi împlinite şi fericite pe pământ. Dar ea există, la fel de bine cum exista şi atunci în sec.19. Trebuie doar să ne dechidem inima pentru a o auzi!

În Biblie, Dumnezeu îi spune omului pe care L-a creat, prin gura lui Ţofar, naamitul: Zilele tale vor străluci mai tare decât soarele la amiază; întunericul tău va fi ca lumina dimineţii. (Iov 11:17) Paradoxal este faptul că omul căruia Dumnezeu îi adresează aceste cuvinte tocmai trăise agonia, boala şi durerea, în toată puterea lor. Acest om, pe nume Iov, tocmai pierduse tot: soţie, copii (şapte fii şi trei fiice), case, turme de oi, boi, cămile, măgăriţe etc. Cu toate acestea, el nu a disperat şi nici nu s-a plâns cu privire la viaţa lui amară şi neîmplinită, aşa cum au făcut-o toţi locuitorii oraşului Spoon River. Chiar şi în adâncă încercare, Iov îl laudă pe Dumnezeu cu privire la viaţa lui: Chiar dacă mi se va nimici pielea şi nu voi mai avea carne, voi vedea totuşi pe Dumnezeu. Îl voi vedea şi-mi va fi binevoitor; Sufletul meu tânjeşte de dorul acesta înlăuntrul meu! (Iov 19: 27)

Cei mai mulţi oameni se plâng cu privire la vieţile lor amare şi neîmplinite. Da, viaţa pe acest pământ ne este asaltată de multe ori de încercări, probleme, nuajunsuri, necazuri, neîmpliniri şi dureri. În această situaţie, avem două posibilităţi: fie ne plângem întreaga viaţă (şi chiar şi după ce am murit!) de amărăciunea, nimicnicia şi deşertăciunea ei, fie Îl luăm pe Dumnezeu de partea noastră şi ne încredem în El cu privire la fiecare aspect al ei, fie bun, fie rău. Exact acest lucru a făcut Iov, iar Dumnezeu l-a binecuvăntat cu o binecuvântare dublă: Şi Domnul i-a dat înapoi îndoit decât tot ce avusese! (42:10) În cei din urmă ani ai săi, Iov a primit de la Domnul mai multe binecuvântări decât primise în cei dintâi! (42:2)

Cu Dumnezeu alături, tu poţi fi fericit şi împlinit în această lume! De ce? Pentru că binecuvântarea Domnului îmbogăţeşte şi El nu lasă să fie urmată de niciun necaz! Fii un om care caută şi se bucură de binecuvântarea lui Dumnezeu în viaţă!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s